DOPORUČUJEME

Sladkost zvaná perník: Je tu s námi už od středověku

 



Kořeny perníku sahají hluboko do minulosti, až do starověkého Egypta. Prozkoumejme, jak se toto sladké pečivo dostalo do našich srdcí a stalo se neodmyslitelnou součástí mnoha tradic.

Odkud perník pochází

Myslíte si, že perník je typickým českým pečivem? Jistě, vyrábí se u nás již od středověku, ale jeho původ český není. Tuto cukrovinku bychom našli v jídelníčku starých Řeků na Rhodosu a Římanů. V Římské říši se pekla zejména perníková srdce a podávala se na svatbách. Byla zároveň symbolem společenského postavení, a to z důvodu použitého koření. To totiž patřilo mezi drahé kuchyňské přísady a každý si je dovolit nemohl.

Jenže říše Římanů se rozpadla a znalosti související s pečením perníku zmizely v propadlišti dějin. Na scénu se dostaly později, a to v souvislosti s křižáckými výpravami v 11. století na území Blízkého východu. Zde se křižáci s perníkem nejspíš seznámili a domů si přivezli koření, které se do něho přidává. Týká se to především zázvoru, do té doby ve Evropě neznámého.

Oblíbené pečivo v celé Evropě

Výroba perníku se brzy rozšířila po celé Evropě, takže ho lze vystopovat ve Velké Británii, Francii, Německu, ve Švýcarsku, v Polsku, Slovensku, Nizozemsku i v Belgii či ve skandinávských zemích. Každý národ si perník upravil k obrazu svému, avšak základ je stejný.

Tvoří ho mouka, vejce a jedna ze základních ingrediencí je také med, jež dává perníku jeho typickou vůni a chuť. Nejspíš vás překvapí, že naši předkové přidávali původně do perníku pepř. Ostatně on dal perníku jeho název. Jak se postupně obohacovala jejich kuchyně o různá exotická koření, jako je hřebíček, zázvor, badyán, anýz, kardamom či muškátový oříšek, staly se i ony součástí perníku. Výhodou perníku bylo, že jako pečivo mělo poměrně dlouhou trvanlivost. I proto byl tak oblíbený. Nejednou zachránil život lidem v období hladomoru.

Perník se stal součástí středověkých trhů. V Německu vyráběli perníkové chaloupky už v 16. století. Jejich popularita vzrostla v 19. století, kdy bratři Grimmové sepsali své příběhy, jedním z nichž byla i pohádka o Perníkové chaloupce. A perníkové chaloupky se pečou i u nás.

Perník se peče i za mořem

Na úvodní fotografii našeho článku vidíte perníkovou formičku typickou pro americkou kuchyni. Do Nového Světa, tedy Spojených států amerických, se recept na perník dostal s příchodem evropských, respektive anglických kolonizátorů. Zde dostal název „gingerbread“, tedy zázvorový chléb. Původně se tam ovšem pekla jeho měkčí verze.

Zdroj: herbsociety-stu.orgpbs.org

Náhledové foto: Pixabay

Komentáře

OBLÍBENÉ ČLÁNKY

Co je to grafická karta

Gotický hrad Pušperk je centrem příběhu spisovatele Vlastimila Vondrušky

PŘEČTĚTE SI, CO SE PÍŠE NA PARTNERSKÝCH WEBECH

Novinky na Zlínmag.cz

Novinky na Senior-ka.cz

Novinky na HistoriaMag.cz