Candy cane neboli cukrová hůlka je tradiční vánoční sladká pochoutka, a to zejména v USA. Její historie však ukazuje, že tam byla, jako spousta jiných tradic, pravděpodobně přivezena. Existuje totiž několik výkladů jejího vzniku.
K českým Vánocům candy cane zatím moc nepatří, ale co není, může být. Vkrádají se k nám totiž tradice z různých koutů světa. Nad zdobené perníčky nebo doma pečené cukroví podle po generace uchovávaných receptů sice není, ale malé děti často po candy cane zatouží. Pojďme se tedy podívat na to, kde se tato cukrová hůlka vůbec vzala.
Z Německa, Švédska nebo USA?
O tyčinkových bonbonech se poprvé zmiňuje záznam o výstavě Massachusetts Charitable Mechanic Association z roku 1837. V knize z roku 1844 The Complete Confectioner se píše o rovných mátových tyčinkách. To je tedy americká zmínka o candy cane.
Původ této dobroty je ale snad v Německu, kdy údajně v roce 1670 v Kolíně nad Rýnem sbormistra tamní katedrály požádal cukráře o dodávku nějakých cukrových tyčinek pro děti, které se měly účastnit živého Betlému. Aby nehlučely a byly ticho, protože by je zaujalo ochutnávání těchto tyčinek. Podle přání sbormistra měl mít tyčinky tvar zahnuté červeno-bílé hůlky, aby připomínaly příchod pastýřů k Ježíškovým jesličkám, když se narodil. Červená barva znázorňovala krev Ježíšovu a bílá barva byla znamením jeho čistoty.
Z Německa se candy cane rozšířily dále po Evropě. Během her ztvárňujících narození Páně je podávali lidem. A tak se historie candy cane spojila s obdobím Vánoc. Písemné důkazy o vzniku této sladkosti však chybí.
V jiném příběhu o candy cane vystupuje švédská vdova Amalia Eriksson z města Gränna. Bylo to v polovině 19. století. Aby uživila sebe a svou malou dcerku, vyráběla různé sladkosti, včetně candy cane a prodávala je na trzích. V roce 1859 požádala švédského krále o povolení provozovat svou výrobnu legálně.
Tradiční mikulášská sladkost
V zahraničí se candy cane podává na svátek svatého Mikuláše. Má prý představovat biskupovu berlu. Tradiční příchutí byla mátová. Tato bylina funguje jako odpuzovač zvířat, tak je docela možné, že ji dříve lidé použili do cukroví právě kvůli tomuto. Mátové tyčinky zavěšovali na vánoční stromky a určitě nechtěli, aby jim je nějací hlodavci snědli dříve, než se do nich pustí sami.
Od ruční výroby po Kellerův stroj
Původní výroba candy cane byla ruční. První stroje se ale objevily už ve 20. letech minulého století v Chicagu a v roce 1960 si Gregory Harding Keller, jinak římskokatolický kněz, nechal patentovat Kellerův stroj na tvarování candy cane. Ve svém volném čase totiž kněz pomáhal svému švagrovi Robertovi McCormackovi v jeho alabamské společnosti Bobs Candies na výrobu cukrovinek, založené už v roce 1919. Tento stroj znamenal revoluci výrobě candy cane, protože značně zjednodušil a zrychlil jejich výrobu.
Zdroj: thoughtco.com, wikipedia.org
Náhledové foto: Pixabay
Komentáře
Okomentovat