Rýže: Vyrobit z ní lze tibetské mandaly, pojí se s ní svatební zvyky a pozor je třeba dávat na ohřívaná rýžová jídla

Více než polovina obyvatel naší planety denně usedá k talíři, na kterém bude mít nějaký pokrm z rýže. I v české kuchyni se jí dostává prostor, byť ne tak velký jako v Asii nebo Africe. Některé zajímavosti o rýži vás možná překvapí.

Jihovýchodní a východní Asie je největším producentem důležité komodity. Indické přísloví říká, „že hromada rýže jsou ve skutečnosti jednotlivá zrnka vedle sebe“. A stand-up komik Mitch Hedberg se jednou o rýži zmínil v tom smyslu, „že je dobrá, pokud máte fakt hlad a zrovna chcete něčeho sníst dva tisíce.“ 

Rýži lze připravit nasladko i naslano a je oblíbenou přílohou k masu. Protože je přirozeně bezlepková, mohou si ji dopřát i ti, co trpí nesnášenlivostí nebo alergií na lepek. Rýže je bohatá především na sacharidy, kterých obsahuje až 72 %, pak na bílkoviny a v menší míře jsou v ní obsažené i tuky. Z vitamínů v ní najdete B1, B2 a B3. 

Svatební zvyky a rýže

S rýží se pojí i některé náboženské tradice a symboly. Protože i v malé hrsti je hodně rýžových obilek, má rýže představovat symbol plodnosti a štěstí. I proto se zrodil svatební zvyk, kdy se na nevěstu se ženichem po slavnostním svatebním obřadu hází rýže. Tato tradice sahá až ke starověkým Římanům. Ti ale pro tento účel původně používali spíše pšenici. Tuto tradici vidíme někdy i na českých svatbách.

Podle webu Hindusinfo když indická novomanželka opouští po svatebním obřadu svůj rodný dům, tak za sebe hodí tři hrsti rýže, která může být smíchána i s mincemi. Rýži sesbírají její rodiče nebo ženy. Nevěsta se přitom nesmí ohlédnout za sebe. Také jí má rýže do manželství přinést štěstí a hodně dětí.

Tibetské mandaly 

Původní význam mandaly v tibetštině je posvátný kruh, který znázorňuje oltář nebo i svaté shromáždění. Tibetští mniši mandaly využívají jako vizuální pomůcku, jež jim pomáhá soustředit jejich mysl a aktivovat vnitřní duchovní sílu při meditacích.

Schéma mandaly je dáno symbolickým vzorcem. Mandala sama představuje vesmír. Jsou v ní zobrazeny čtyři stěny a čtyři dveře, které vedou do vnějšího světa. Uprostřed těchto stěn sedí Pán světa. Na vnějších stranách stěn je prstenec plamenů, jež rozptylují nečistotu a zlo a chrání vnitřek. Vnější kruh mandaly představuje nesmrtelnost.

K tvorbě mandal tibetští mniši používají nejen písek, ale také zrnka rýže. Podle TheValue je zajímavé, že tento přírodní materiál není nikdy k desce připevněný. Když je mandala hotová, mniši ji smetou, což má značit, že někdy se staví, jindy bourá. Někdy je touha a někdy prázdnota, přičemž mandala vždy srdce projasňuje. 

Rýže v Guinessově knize rekordů

Samozřejmě i rýže se dostala do Guinessovy knihy rekordů. Zde je několik příkladů:

  • Nejdražší rýže se prodala v roce 2016. Jeden její kilogram stál 109 USD. Chtělo by se vám za kilogramový pytlík rýže platit přes dva a půl tisíce korun?
  • Největší výstava rýžových knedlíků se uskutečnila v roce 2007 v Hong Kongu. Obsahovala na 34 056 knedlíků.
  • Největší rýžový koláč měl hmotnost 3,68 tuny a průměr 3,7 metru. Vyrobili ho v roce 2007 v Jižní Koreji.
  • V roce 2007 bylo největším vývozcem rýže Thajsko, které vyprodukovalo na 8 094 000 tun rýže.
  • V roce 2022 vznikl rekord v největším počtu rýžových zrn snědených za jednu minutu pomocí hůlek. Bylo jich celkem 27.
  • V roce 2005 byla vypěstována nejvyšší rýže jako rostlina. Dosáhla výšky 2,8 metru a vyrostla v Kolhapuri v Indii.

Rýže jako živná půda pro bakterie

Národní zdravotnický informační portál uvádí, že rýže může obsahovat spory bakterie Bacillus cereus. Toxin této bakterie vyvolává otravu jídlem i lokální a systémové infekce. Když člověk požije rýži s tímto toxinem, tak přibližně do 1 až 5 hodin se objeví nevolnost a zvracení, což trvá asi 24 hodin. Příznaky většinou samy odezní. Horší průběh infekce bývá u osobě s poruchou imunity.

K nákaze bakterií Bacillus cereus dochází zpravidla z důvodu špatného skladování jídla připraveného z rýže, jako jsou například nákypy, rizota či přílohová rýže a další. Jak je tedy třeba uvařenou rýži správně skladovat?

Když připravíte rýžový pokrm, nenechávejte ho v teple déle než hodinu po uvaření. Skladovat byste ho měli v ledničce, kde je teplota okolo 4 °C. Jestliže jste náhodou na rýžové jídlo zapomněli, tak po dvou hodinách v teple od dohotovení by se již nemělo konzumovat. 

Existuje již velké riziko, že se bakterie Bacillus cereus mohl v něm pomnožit. Na první pohled to nijak nepoznáte, protože pokrm vypadá nezávadně. Zdravotní problémy se objevují do pěti hodin od pozření pokrmu. Uvařenou rýži uloženou v ledničce byste měli dle Medicalnewstoday ohřívat maximálně jednou.

Zdroj: Národní zdravotnický informační portál, Medicalnewstoday, Hindus.info

Náhledové foto: Pixabay

Komentáře

Novinky na Zlínmag.cz

Novinky na Holky.online

Novinky na HistoriaMag.cz

Novinky na Senior-ka.cz