Přírodní solná jeskyně: Kde najdete tu největší na světě a která je nejdelší v Evropě

Foto: Pixabay

Do solných jeskyní uměle vytvořených v místnosti chodíme relaxovat do ovzduší plného mikročástic suché soli. Ta příznivě působí zejména na dýchací ústrojí. Dobře dělá astmatikům či alergikům. A nejen jim. Sůl má antibakteriální účinky, dokáže v organismu zabíjet mikroby. Víte, že existují i přírodní solné jeskyně?

Co je to přírodní solná jeskyně

Solná jeskyně vzniká zpravidla v solné neboli halitovém krasu rozpuštěním kamenné soli, způsobené vodou. Na světě existují čtyři klíčové oblasti, v nichž se solný kras nachází – Írán, Španělsko, Izrael a Rumunsko. Chemická značka minerálu halit je NaCl. Jeho název vznikl z řeckých slov – halos/slaný a lithos/kámen.

Nejdelší solná jeskyně na světě

U Mrtvého moře v Izraeli se nachází hora Sodoma jako součást Judské pouště. Jméno hora nese podle biblického města Sodoma. V hoře, tvořené z 80% solí, je nejdelší solná jeskyně na světě. Jmenuje Malcham a dlouhá je asi deset kilometrů podle měření v březnu 2019. Objevena byla v 80. letech minulého století a její vstup se ukrývá na dně hluboké propasti. Jeskyně má úchvatnou krápníkovou výzdobu

Solná jeskyně Namakdan

Další přírodní solnou jeskyni najdete v Íránu na ostrově Qeshm, který leží v Hormuzském průlivu a je největším íránským ostrovem. Jeskyně Namakdan (namak znamená persky sůl) měří 6,58 km. Pojmenována je podle stejnojmenné hory vysoké 340 metrů, která vyniká nejvyšší koncentrací soli na světě.

Solná jeskyně ve Španělsku

U španělského města Cardona v Katalánsku, vzdáleného od Barcelony asi 90 kilometrů, se nachází bohaté ložisko kamenné soli. Sůl zde tvoří horský masiv Muntanya de Sal, kde se sůl těžila již v římských dobách a v němž jsou solné jeskyně. Jednou z nich je Forat Micó, původně dlouhá 650 metrů, která byla od roku 1967 považována za nejdelší solnou jeskyni na světě.

Solná jeskyně 6S v Mânzalesti v Rumunsku

Dne 13. září 1980 objevili Ica Giurgiu a Gabriel Silvașanu solnou jeskyni pojmenovanou 6S v Mânzalesti. Nachází se v oblasti Podkarpatská Vrancei v Rumunsku. Jeskyně je dlouhá 1 257 metrů, což v době objevu představovalo jednu z nejdelších solných jeskyní na světě. V Evropě si stále drží prvenství ve své délce, jinak ji ovšem předběhla již zmíněná solná jeskyně v Izraeli.

Zdroj: https://espeleoworld.com/c/cova-dels-meandres-de-sal; https://meledic.com/ro/pestera-de-sare-meledic/; 

Náhledové foto: Pixabay

Komentáře

Novinky na Zlínmag.cz

Novinky na Holky.online

Novinky na HistoriaMag.cz

Novinky na Senior-ka.cz