Cestovní pas České republiky je 6. nejsilnější ve světě

Říká se, že cestování rozšiřuje obzory. Dnes si sice můžeme o jednotlivých destinacích přečíst na internetu, podívat se na videa nebo si poslechnout podcasty. Není ale nad vlastní zážitky z návštěvy cizích zemí. Pokud cestujete mimo Schengenský prostor, budete potřebovat mít s sebou cestovní pas. Jak si na tom z hlediska globální mobility stojí ten český?

Turistický průmysl

Cestovní ruch neboli turismus je poměrně významným odvětvím řady světových ekonomik, té české nevyjímaje. Tvoří velkou část národního hospodářství. Mezinárodní cestovní ruch představuje až 30 procent všech světových služeb a prací v něm se živí okolo 100 milionů osob po celém světě. Pro mnohé je to přitom jeden z hlavních příjmů. Cestování je rozšířenou volnočasovou zábavou mnohých lidí. Cestuje se nejen na dovolenou, ale také za pracovními povinnosti. Na cestě za hranice si někdy vystačíte s občanským průkazem, jinde se musíte celníkům prokázat cestovním pasem.

Henley Passport Index

Každým rokem jsou porovnávány cestovní pasy různých států a jejich síla. Pod tím si představte možnost vstoupit s daným pasem do co největšího množství zemí. Čím více zemí vás na daný cestovní pas pustí na své území, tím je pas silnější. Toto sleduje Henley Passport Index, což je původní žebříček všech světových pasů podle počtu destinací, do kterých mají jejich majitelé přístup bez víza.

Index vychází z dat Mezinárodní asociace leteckých dopravců a zahrnuje na 199 různých cestovních pasů a 227 různých cestovních destinací. Aktualizován je každý měsíc a je považovaný za standardní referenční nástroj pro občany a suverénní státy, který jim pomáhá posoudit, jak si konkrétní cestovní pas stojí z hlediska globální mobility.

TOP 10 nejsilnějších cestovních pasů k 11. lednu 2024

  1. Francie, Německo, Itálie, Japonsko, Singapur, Španělsko (194 destinací)
  2. Finsko, Jižní Korea, Švédsko (193 destinací)
  3. Rakousko, Dánsko, Irsko, Nizozemsko (192 destinací)
  4. Belgie, Lucembursko, Norsko, Portugalsko, Velká Británie (191 destinací)
  5. Řecko, Malta, Švýcarsko (190 destinací)
  6. Austrálie, Česko, Nový Zéland, Polsko (189 destinací)
  7. Kanada, Maďarsko, Spojené státy americké (188 destinací)
  8. Estonsko, Litva (187 destinací)
  9. Lotyšsko, Slovensko, Slovinsko (186 destinací)
  10. Island (185 destinací).

Podle tohoto žebříčku lze konstatovat, že český cestovní pas si stojí poměrně dobře. Češi mají díky němu navštívit na 189 destinací, což je jen o 5 destinací méně než mají země, které se umístily na prvním místě.

Zdroj: Henley Passport Index, Wikipedia.org, iflscience.com

Náhledové foto: Pixabay

Komentáře

Novinky na Zlínmag.cz

Novinky na Holky.online

Novinky na HistoriaMag.cz

Novinky na Senior-ka.cz