Kopírák: Co to bylo, kde se používal a proč ho už dnešní generace nezná


Foto: Pixabay












Když pracujete v administrativě, potřebujete občas rozmnožit některé materiály – na poradu, pro obchodní partnery, pro vedení firmy. Dnes je to poměrně jednoduché, protože využijete tiskárnu, která to zvládne rychle a kvalitně. Víte ale, že není tak dávná doba, kdy tiskárny nebyly k dispozici a musel se použít tzv. kopírák?

Karbon, uhlový papír, kopírák

Nadpis tohoto odstavce obsahuje všechny názvy, které se pro kopírovací papír zažily. Jednalo se o tenký papír, případně fólii, která byla z jedné strany pokryta barvou, nejčastěji černou či modrou. Kopírovací papír se vkládal mezi dva psací kancelářské papíry a sloužil k tomu, aby se na spodním listě udělat průpis toho, co se psalo na vrchní list. Běžně se toto využívalo při psaní na psacím stroji, ovšem průpis šlo vytvořit i psaním kuličkovým perem. Základem zde totiž byl mechanický tlak, jež bylo třeba na uhlový papír čili kopírák vyvinout.

Kdo byl Ralph Wedgwood

Když se řekne Ralph Wedgwood (1766-1837), tak jméno tohoto Angličana v současné době už nikomu nic neřekne. Přitom to byl právě on, kdo přišel s patentem na kopírovací papír. Stalo se to v roce 1806. Zpočátku se barvící vrstva nanášel za horka, teprve v polovině 19. století byl objeven postup nanesení barvy za studena.

Ralph Wedgwood byl synem hrnčíře. Narodil se v Burslemu v hrabství Staffordshire v roce 1766 jako nejstarší syn do rodiny. Za svůj život se celkem třikrát oženil, protože první dvě manželky mu zemřely. Se třemi manželkami měl šest dětí. Ralph byl bratrancem a obchodním partnerem Josiaha Wedgwooda, jenž byl zakladatelem firmy Wedgwood (funguje dodnes), mistrem hrnčířem a nadaným návrhářem keramiky. Jen tak mimochodem nejstarší dcera Josiaha Wedgwooda se provdala za Roberta Darwina a byla matkou anglickou přírodovědce Charlese Darwina.

Svou éru má kopírovací papír již za sebou. Mladí lidé už ho prakticky neznají, pokud se nevěnují tvorbě skleněných vitráží, kdy se kresba na sklo přenáší právě pomocí kopíráku. Do propadliště dějin tedy uhlový papír zcela nezapadl.

Zdroj: Wikipedia.org; https://www.revolutionaryplayers.org.uk/ralph-wedgwood-pioneer-of-office-copying/

Náhledové foto: Pixabay

Komentáře

Novinky na Zlínmag.cz

Novinky na Holky.online

Novinky na HistoriaMag.cz

Novinky na Senior-ka.cz