Láska: Co způsobuje, že se v období zamilovanosti vznášíme na růžovém obláčku


Římský filozof Seneca řekla, že odmítáme ty, co nás milují, a milujeme ty, co nás odmítají. Americký spisovatel Robert Fulghum je toho názoru, že opakem pravé lásky není nenávist, ale lhostejnost. A španělské přísloví tvrdí, že nabídnout přátelství tomu, kdo chce lásku, je jako dát chleba tomu, kdo umírá žízní. Láska je velmi silný cit. Minimálně v první fázi způsobuje růžové vidění světa a stav zamilovanosti. Co za tím vším vězí?

Co je to láska

Vědci si kladou otázku, kdy poprvé se objevil romantický cit zvaný láska. Předpokládá se, že se tak stalo v době před pěti miliony let poté, kdy vznikl člověk. Na láskou se zamýšleli řečtí filozofové a shledali ji jako úžasný, ale i trauma způsobující zážitek. Neopětovaná láska bolí stejně jako zlomené srdce. O evoluci lásky toho mnoho nevíme, říká Adam Bode, doktorand na Australské národní univerzitě.

Proto provedl ve spolupráci s dr. Philem Kavanaghem z Univerzity of Canberra of South Australia průzkum mezi 1 556 mladými lidmi, kteří sami sebe hodnotili jako zamilovaní. Chtěli zjistit, jaké pocity zažívají a jaké je jeiich chování vůči partnerovi, tedy objektu své lásky.

Tato studie měla i druhou fázi, v níž bylo zkoumaným vzorkem 812 účastníků, jež nebyli zamilovaní déle než dva roky. Výsledky těchto průzkumu nebyly nijak překvapující a potvrdili to, co si vědci mysleli. Mozek zamilovaného člověka funguje zcela jinak, protože všechny myšlenky a konání daného jedince se točí okolo nového romantického partnera.

Za všechno mohou hormony

V romantické lásce prim hrají hormon oxytocin s neurotransmiterem dopaminem. Láska ve své podstatě aktivuje ty dráhy v mozkové hmotě, které jsou spojené s pozitivními pocity. Proto zamilovaný člověk zažívá přívaly štěstí, když vidí svého partnera, a proto má na očích nasazeny růžové brýle, které ho částečně zaslepují. Vše se zdá zalito růžovou barvou a bez problémů.

Některé části mozku vykazují během romantické lásky sníženou aktivaci. Platí to zejména o amygdale a oblasti frontálního kortexu. Ty tlumí úsudek, v důsledku čehož na svou milovanou osobu člověk pohlíží pozitivněji – viz už zmíněné růžové brýle. Hormon oxytocin má důležitou roli během těhotenství a porodu. Je ale také spojený se sexuálními funkcemi.

Vědcům ale stále není jasné, jakým způsobem se oxytocin a blízce příbuzný hormon vazopresin, které oba produkuje hypotalamus, podílejí na romantické lásce, což je předmětem jejich bádání. Ví se však, že ženy citlivěji reagují na oxytocin, zatímco pánové na vazopresin. Koncentrace těchto dvou hormonů se zvyšují během intenzívních fází romantické lásky. Souvisejí s návykovým chováním, a emocionální závislostí, které se objevují v počátku vztahu.

I když láska může vypadat jako neurochemický konstrukt mysli, protože se v mozku odehrává řada biochemických procesů, celá záležitost je mnohem složitější.

Zdroj: iflscience.com; redakce, Wikipedia.org

Náhledové foto: Pixabay,  

Komentáře

Novinky na Zlínmag.cz

Novinky na Holky.online

Novinky na HistoriaMag.cz

Novinky na Senior-ka.cz